Kebab gdańsk
Turcja jest krajem, gdzie kebaby kręci się w kilka sekund i zawsze mają ten sam, niepowtarzalny smak. Co jest ciekawe to fakt, że ostatnimi czasy do Polski przyjeżdża coraz więcej Turków, którzy nie tylko szukają u nas nowej drogi życia, ale chcą pokazać, jak smakuje ich kuchnia. Dzięki temu możemy cieszyć się takimi daniami jak kebab gdańsk, orientalne sałatki z fetą czy cytrusowe drinki wprost z ze stolicy Turcji. W tym artykule chcemy Wam przedstawić tureckie danie o nazwie „kebab”, ponieważ uważamy, że tylko garstka naszych rodaków miała przyjemność skosztować tego dania w wydaniu Tureckim. Zachęcamy do lektury.
Czym jest kebab?
Kebab gdańsk to danie składające się z bułki, kawałków baraniny oraz sosów i surówek. W Polsce jak zamawiamy kebab, to zazwyczaj otrzymujemy kawałki kurczaka lub ewentualnie wieprzowinę w bułce, która nie przypomina ani w jednym procencie tego, co serwuje kuchnia turecka. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest prosta. Baranina jest trudnym do przyrządzenia mięsem, ponieważ musi być pieczona na specjalnym urządzeniu, a takie urządzenie kosztuje w granicach 3-4 tysięcy złotych. Ważna jest też jakość baraniny. Nasze rodzime barany są doskonałej jakości, ale jeden kilogram mięsa kosztuje ponad 80 złotych. Gdybyśmy „kręcili” kebaby na takim mięsie, to jedno danie kosztowałoby w granicach 15-18 złotych. Niestety, ale nasi rodacy nie są przyzwyczajeni do wydawania 20 złotych na fastfoody. Jeszcze nie teraz.
Kebab gdańsk posiada oryginalne składniki czyli baraninę i specjalne sosy, ale nie kosztuje więcej jak 10 złotych. Jest to spowodowane tym, że mięso jest importowane z Turcji i nie różni się jakością od polskiej produkcji. W Turcji jeden kilogram baraniny kosztuje około 5 Euro więc to bardzo rozsądne rozwiązanie.
Polacy powinni wybierać tylko taki kebab gdańsk, gdzie receptura na danie pochodzi prosto z Turcji. Tylko w ten sposób zjemy prawdziwego kebaba, a nie Polskiego odpowiednika, który nawet nie powinien się nazywać kebabem.